czwartek, 25 listopada 2010

Ciasteczka kawą i cynamonem pachnące

Następne odkrycie smaku i zapachu. Tym razem upolowałam przepis na te piękne ciacha na kolejnym świetnym blogu. A Szymon jako mój pierwszy degustator docenił ich smak. Efektowny wygląd i wspaniały smak. Do dzieła!


Składniki na ok 50 ciastek:
100 g masła
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 jajka
2 szczypty soli
1,5 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru do obtaczania ciastek 

Czekoladę, kawę i masło topimy w kąpieli wodnej do chwili, aż utworzą jednolitą masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i solą ok 5 minut, po czym dodajemy do nich masę czekoladową i mieszamy ok 2 minuty. Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem. Dodajemy do masy jajeczno czekoladowej i zagniatamy ręcznie ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W lodówce ciasto stwardnieje i bez problemu będą się nam formować kulki, a poza tym, dobrze schłodzone ciasto jest warunkiem popękania ciasteczek.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Pozostawmy sporą ilość cukru na kulkach. Jednorazowo na blasze możemy ułożyć 16 kulek (4 rzędy po 4 sztuki), będzie to bezpieczna ilość z tak zachowanym odstępem, aby ciastka się nie złączyły.


Pieczemy 11 minut (nie dłużej, bo ciastka wyschną!!!). Krótkie pieczenie ciasteczek gwarantuje, że będą mięciutkie nawet po kilku dniach i pomimo nie trzymania ich w szczelnie zamkniętym pudełku. Ciastka wyjęte z piekarnika są bardzo miękkie i nie wolno ich zdejmować z blaszki, tylko zostawić do całkowitego wystygnięcia. Ponieważ porcja ciasta jest dość spora, kulki można też zamrozić i upiec kiedy tylko mamy ochotę na ciasteczka - wtedy pieczenie wydłużmy o ok 2-3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz