środa, 1 grudnia 2010

Inna pomidorówka

Przynajmniej inna niż ta, którą zwykle robię ja czy moja mama. I mimo, że tamtą tradycyjną uwielbiam, to ta chyba bardziej mi smakuje. Gęsta i sycąca. 

Składniki:
3/4 l bulionu - wedle gustu wywar mięsny, warzywny albo na szybko z kostki rosołowej
1 l soku pomidorowego
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki mąki
bazylia albo inna zielenina do posypania


Wykonanie:
Zagotować bulion i wlać do niego sok pomidorowy. Dodać przecier. Mąkę rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać do zupy. Pogotować chwilę. Podawać z makaronem albo ryżem. Posypać zieleniną, ja preferuję bazylię albo koperek. Można zabielić jak ktoś lubi. Mi smakuje i ze śmietaną i bez. Szybkie danie i pyszne. Szymek pałaszował aż mu się uszy trzęsły.

1 komentarz: