czwartek, 3 lutego 2011

MMuffiny

Czyli kolejne śniadankowe jedzenie pozmieniane na potrzeby diety. Tym razem muffiny grahamowe. Bardzo polubiłam pieczenie tych babeczek. Szybko, miło i przyjemnie.


Składniki:
180g mąki pszennej graham typ 1850 (rzecz jasna może być i 2000)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
4-5 łyżek fruktozy
szczypta soli
2 białka ubite na pianę
150ml jogurtu do 1,5%
odrobina ekstraktu waniliowego


Wykonanie:
Suche składniki połączyć w jednej misce. Białka ubić, resztę mokrych pomieszać i dodać do białek. Mokre dodać do suchych i wymieszać, niekoniecznie starannie. Wypełnić formy do muffin do 3/4, piec 20 minut w temperaturze 180C. Jeśli robimy dzień wcześniej to jeszcze trzeba wytrzymać do śniadania ze spożyciem i nie pozwolić rodzinie zjeść wszystkiego! Ja do części dodałam jeszcze czarnych porzeczek. Bo lubię.

1 komentarz: