piątek, 4 lutego 2011

Uosoś

Jako, że w diecie dzięki której chudnę - już 5 kg ze mnie spadło - zalecenie jest by jadać ryby przynajmniej 3 razy w tygodniu to dziś ryba. Konkretnie łosoś. 


Składniki:
2-3 dzwonka łososia
1 cytryna
2 średnie cebule
1/2 szklanki śmietany 18%
natka pietruszki albo koperek
sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
Dzwonka łososia umyłam i osuszyłam. Usunęłam pęsetą te ości, które udało mi się usunąć. Cytrynę wyszorowałam i sparzyłam. Otarłam skórkę na drobnej tarce. Śmietanę wymieszałam ze skórka cytryny, dodałam sól i pieprz do smaku. Rozgrzałam piekarnik do 200 C na funkcji grill. Posmarowałam jedną stronę łososia śmietanową masą. Położyłam nasmarowaną częścią na kratce i dopiero wtedy posmarowałam wierzch. Zapiekałam przez 20 minut. Można rzecz jasna posłużyć się patelnią grillową albo po prostu grillem. W czasie pieczenia pokroiłam cebulę w drobniutką kostkę, posoliłam i zgniotłam nieco, by była delikatniejsza. Dodałam do niej porządną garść natki pietruszki i sok z całej cytryny. Tak przygotowaną cebulką posypałam gotowego już łososia. 


Do tego warzywka. Dla niedietowców zapewne zrobiłabym pieczone ziemniaczki w mundurkach. Pycha!

1 komentarz:

  1. o rety, łososia uwielbiam! twój wygląda mega smacznie:) a dla mnie koniecznie te ziemniaczki poproszę:)
    ps. Aga piękne foty robisz !!!

    OdpowiedzUsuń