sobota, 23 kwietnia 2011

Mazurek, mazureczek

Nie było u nas w domu tradycji mazurków, bab, paschy i innych takich stricte wielkanocnych wypieków. Ale ja uwielbiam tradycję. Wszelkie serniki, szarlotki mogą być równie dobrze na imieniny czy niedzielną kawę. W tym roku mój pierwszy raz z mazurkami. Proste to wypieki. Spody kruche zrobiłam hurtowo, a masy banalne ale pyszne. Zacznę od najprostszego - kajmakowego z płatkami migdałowymi. Przepisy tym razem z moich wypieków.

Składniki:
35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
10 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka

Gotowa masa kajmakowa o dowolnym smaku (można zrobić z mleka skondensowanego, ale ja jakoś nigdy nie robiłam i na szczęście doczekałam się gotowych)
Płatki migdałowe
Czekolada gorzka


Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować na cienki 1cm placek, podziobać widelcem i upiec w blasze wyłożonej papierem do pieczenia na jasnozłoty kolor, w temperaturze 200C  przez około 20 minut.
Na placek wyłożyć masę kajmakową, posypać płatkami migdałów i pomaziać czekoladą. Tyle!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz