Szpinak jest kopalnią witamin, błonnika, białka i soli mineralnych. Jego wartości zachwalać nikomu nie trzeba, lecz kojarzy nam się często z rozgotowaną papką w ciężkim do określenia kolorze. Taki widok zniechęci do jedzenia nie tylko dzieci, ale niejednego dorosłego. Wystarczy jednak podać go w ciekawszej formie, a nawet niejadki będą pałaszować to wartościowe warzywo.
Składniki:
0,5 kg świeżego szpinaku
250 g sera typu feta
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
3 jajka
2 łyżki masła
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Jeśli takowej nie posiadamy możemy zastąpić ją tortownicą o średnicy około 25cm. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto francuskie musi „odpocząć” po wałkowaniu w chłodnym miejscu. Po tym czasie wykładamy ciasto papierem do pieczenia i sypiemy na wierzch ziarna fasoli. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 7 minut. Fasola ma za zadanie obciążyć ciasto, by nie rosło. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy fasolę i papier.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W rondlu podsmażamy na złoto cebulę. Szpinak myjemy, osuszamy i nieco rozdrabniamy. Dodajemy do cebuli razem z czosnkiem. Smażymy kilka minut, a gdy szpinak już się zredukował zdejmujemy z ognia i dodajemy fetę oraz starty żółty ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa nieco przestygnie dodajemy rozbełtane jajka i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie wylewamy na podpieczony wcześniej spód, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.
Palce licać! :) Tak mi smakowało, że sam spróbuje :)
OdpowiedzUsuńtarta pyszna - od samego czytania składników ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń