środa, 8 grudnia 2010

Chlebuś

Był taki czas, że piekłam chleb przynajmniej raz na tydzień. Na zakwasie albo drożdżowy. Później jakoś przestałam. Ostatnio trafiłam na pracownię wypieków i się zakochałam w tym co tam zobaczyłam. Na urodziny wczorajsze zażyczyłam sobie garnek rzymski, żeby móc piec chleb w garnku. Ale na początek zrobiłam chlebek pszenny bez garnka. Roboty fizycznej tyle co nic. Dużo czekania, aż wyrośnie... później znów aż wyrośnie... później aż się upiecze... później aż wystygnie... ale warto. Chlebek prosty, przepis banalny, myślę że każdemu wyjdzie. A efekt... ach... mniam... Szymek właśnie drugą kromkę wcina.

Składniki:
500 g mąki pszennej
350 g wody
1,5 łyżeczki soli (10 g)
10 g drożdży


Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką przez 30 sekund. Miskę przykryć i odstawić na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół. Przełożyć na ściereczkę mocno obsypaną mąką i zostawić do wyrastania. Ja przełożyłam chleb ze ściereczką do miski. Odstawić na ok. godzinę.


Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik i wyrośnięty chleb przekładamy na gorącą blachę. Po 10 minutach, zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy kolejne 25-40 minut (czas pieczenia zależy od stopnia zrumienienia chleba, ja piekłam ok. 30 minut  - upieczony chleb, popukany od spodu, wydaje głuchy odgłos). Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.


My wcinamy z samym masłem. Mój niejadek poprosił przed chwilą o jeszcze. Pycha!

5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie:) Nauczę się go piec.

    MjaU

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow Aga robie na weekend! Zobaczymy :) Wyglada mniamniusnie ;] Aga, tylko jedno pytanko, jak tak wymieszasz lyzka przez chwilke to wystarczy?? Nie wyrabialas rekami ciasta??

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie, nie wyrabiałam. Na początku przestraszyłam się, że drożdże się nierówno rozprowadzą, ale wszystko było ok. Dosłownie 30-40s mieszania drewnianą łyżką i na noc przy kominku postało i pięknie wyrosło.

    OdpowiedzUsuń
  4. A te drożdże to zwykłe (tylko 1 deko???), czy takie sproszkowane z torebki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe :) Tam tylko 1/2 kg mąki, ten chleb nie jest jakiś wielki :)

      Usuń