Dziś piekarnik chodzi u mnie cały dzień. Właśnie piecze się karczek. W lodówce czeka ciasto na rugelach. A z samego rana upiekłam drożdżówki z serem. Pychota. Przepis podpatrzony u Liski. Ja zrobiłam z połowy ciasta. Z tym, że nadzienia serowego zrobiłam za dużo i nieco za bardzo wyciekło na bułeczki. Ale smaku to nie zmieniło, pyszne było niemożebnie. Było, bo zostały tylko 3 sztuki dla Taty Trzaski i czekają, aż wróci z pracy. Pozostałe 4 opędzlowaliśmy z Szymkiem, a jedną dostała sąsiadka (też chwaliła). Robiłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.
Przepis pochodzi z książki: Drożdżowe wypieki, Małgorzaty Zielińskiej
/ok. 16 drożdżówek/
Ciasto:
500 g mąki pszennej (lub więcej jakby ciasto było zbyt luźne)
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
2 jajka
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
400 g białego sera (użyłam takiego mielonego z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
Do posmarowania: roztrzepane jajko
/ok. 16 drożdżówek/
Ciasto:
500 g mąki pszennej (lub więcej jakby ciasto było zbyt luźne)
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
2 jajka
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
400 g białego sera (użyłam takiego mielonego z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
Do posmarowania: roztrzepane jajko
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut. W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnić je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Uwaga Autorki: Drożdżówki można zamrozić - wcześniej każdą z osobna należy owinąć w folię aluminiową. Ciastka przewidziane do zamrożenia dobrze jest piec trochę krócej. Po wyjęciu z zamrażarki włożyć do lodówki na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.
uwielbiam drożdżówy z serem;]wyglądają przesmacznie/Gosia
OdpowiedzUsuń