piątek, 28 stycznia 2011

Bułeczki razowe

Jak w tytule - kolejny pomysł jak zastąpić niedozwolone węglowodany w diecie MM.


Składniki:
1/2 szklanki wody
220 - 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
25 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka fruktozy
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Z drożdży świeżych, 1/2 szklanki wody, łyżeczki fruktozy i łyżki mąki robię zaczyn. Odstawiam na jakieś 15 minut by "ruszył". Drożdże instant  bezpośrednio do mąki. Do miski przesiewam 220 g mąki (do wszelkich drożdżowych ciast zawsze przesiewam mąkę, nawet tą z otrębami, żeby ją napowietrzyć. Po prostu na końcu wsypuję to co zostaje na sitku.), dodaję do niej oliwę i łyżeczkę soli, wlewam zaczyn i zagniatam. Jeśli wyjdzie za luźne można podsypać mąką. Odstawiam w misce pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Po tym czasie przegniatam jeszcze raz ciasto i formuję z niego trzy małe wałeczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie piekę 15-20 minut w 200 stopniach. Moje bułeczki ważyły po 100g każda. Zrobiłam tylko trzy, ale rzecz jasna można podwoić proporcje. Ja lubię świeże pieczywko, więc nie przesadzałam z ilością.


Na zdjęciach bułeczki przygotowane do spożycia. Z pastą z grochu:
Żółty groch namoczyć w wodzie na noc. Rano ugotować go do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem soli. Odparować prawie całą wodę. Miękki groch z odrobiną wody potraktować blenderem ucierając go na gładką masę. Można doprawić ziołami. Całkiem fajna sprawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz