wtorek, 25 stycznia 2011

Drożdżowe kapuśniaki

Zaskakuje mnie to jak Szymek wcina te moje dietowe potrawy. Chyba nawet chętniej niż kupcze. Dziwię się, bo jak takie chociażby rogaliki, które wczoraj upiekłam z mąki razowej są dużo twardsze i mniej puchate niż kupcze kapuśniaki. A pochłonął całego rogala, aż mu się uszy trzęsły. Cieszy mnie to, bo żarcie dużo zdrowsze niż sklepowe pieczywo, za którym Szym w ogóle nie przepada. A rogaliki wyszły naprawdę smaczne. Przepis z forum MM ciut zmodyfikowany.


Składniki:
400-450g maki pszennej razowej
1 łyżeczka drożdży instant albo 20g świeżych
1 łyżka oliwy (odrobina oliwy w posiłkach węglowodanowych z tego co wiem to nie zaszkodzi, a pozwoli wchłonąć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach)
1 łyżka fruktozy
1 łyżeczka soli
250 ml wody
odrobina mleka poniżej 1,5% do posmarowania rogalików
200gr. kapusty kiszonej
1 cebula
przyprawy do nadzienia - sól, pieprz, majeranek, kminek
kilka pieczarek, jak ktoś ma ochotę, ja akurat nie miałam w domu więc sobie odpuściłam, ale i tak było świetne

 

Wykonanie: 
400g mąki przesiać. Przesiewam nawet razową, żeby ją napowietrzyć nieco. Otręby które pozostają na sicie dodaję po przesianiu do mąki. Wymieszać ją z drożdżami, fruktozą, solą i oliwą. Mieszając dolewać powoli wody do czasu uzyskania dosyć zwartego ciasta. Niekoniecznie trzeba dodać całą. Jakby ciasto wyszło za rzadkie dodać mąki. Ciasto odstawić w misce pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.


W tym czasie przygotować nadzienie. Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Cebulę posiekaną w kostkę zeszklić na kropelce oliwy. Pokrojone pieczarki usmażyć. Ugotowaną kapustę wymieszać z cebulą, pieczarkami, i przyprawić. Ja ostatnio przekonałam się do nienawidzonego przez całe życie kminku. Najlepszy aromat ma po uprażeniu. Wrzucamy kminek na suchą patelnię i prażymy do czasu, aż ziarenka skaczą po patelni. Kminek przed dodaniem do kapusty można nieco zmiażdżyć w moździerzu. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek grubości około 1 cm. Tniemy po przekątnej ostrym nożem albo radełkiem do pizzy na 8 części. Na szerszym końcu nakładamy kapuścianego nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie smarujemy rogaliki mlekiem i posypujemy kminkiem . Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. Hej. Dzięĸi za przepisy MM. Chętnie skorzystam. Sama dzielnie żyję od 3 miesięcy z MM i jest mi z tym doskonale. A Forum baaardzo pomaga.
    Ściskam mocno i życzę sukcesów w spadku wagi.

    OdpowiedzUsuń