czwartek, 3 lutego 2011

Na ostrrro!

Na forum MM jedna z dziewczyn umieściła przepis na ostrą zupę z soczewicy czerwonej. Od czasu jak go zobaczyłam to chodził za mną i męczył. Uwielbiam ostre! Więc zaopatrzona w końcu we wszystkie potrzebne składniki zabrałam się za gotowanie, nieco modyfikując pierwotny przepis z forum.



Składniki:
250g soczewicy czerwonej
3 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
puszka pomidorów bez cukru
1 zielona papryka
1 łyżka oliwy
łyżeczka uprażonego i zmiażdżonego kminku
pół łyżeczki chili
10 ziaren kolorowego pieprzu, lekko zmiażdżonego nożem
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:
Na patelnię wlewam łyżkę oliwy i podsmażam na złoto cebulę i czosnek. Następnie wrzucam pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Po chwili na patelnię dodaję wszystkie przyprawy, mieszam i podsmażam przez chwilę. Dodaję puszkę pomidorów i pół szklanki wody. Przykrywam i duszę przez około 10 minut. W tym czasie soczewicę płuczę na durszlaku. W garnku gotuję 1,5 litra wody i do wrzątku wrzucam soczewicę. Poczekałam, aż się ponownie zagotuje - uwaga, bo łatwo kipi. Do gotującej się soczewicy wrzucam to z patelni. Dosalam do smaku. Gotuję jakieś 30 minut, aż soczewica niemal się rozgotuje. Nie doprowadzam do konsystencji papki, bo nie lubię. Ostrość można modyfikować wedle gustu. Mąż Trzaska i próbująca dziś zupy Ewa nieco ziali. Ja zjadłam z przyjemnością. Można też złagodzić ostrość dodając jogurtu (do 1,5%). Zupę można zjeść z ryżem - brązowym, dzikim, basmati. Trzeba pamiętać o tym, że soczewica+ryz max 100g na porcje. Smacznego - ostrego.

2 komentarze:

  1. To ja: "dziewczyna" z forum :)
    Cieszę się, że ktoś spróbował!
    Nastepnym razem dodaj kurkumę - daje piękny kolor!
    pzdr
    efka1

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Efka :) Zupka robi furorę ;)

    OdpowiedzUsuń