sobota, 12 marca 2011

Wariacja z fasolą

Namoczyłam wczoraj fasolę. Sypnęło mi się sporawo. Zalałam wodą, a dziś rano okazało się, że wyszedł cały garnek. W planach mam fasolkę po bretońsku, ale jako że wolałabym, żeby prócz fasolki coś się jeszcze zmieściło to postanowiłam część wykorzystać do upieczenia ciasta. A jako, że nie mogłam znaleźć przepisu na forum, to wygrzebałam w necie jakieś nie MM-owe ciasto fasolowe, pozmieniałam i dostosowałam do diety. Wyszło smaczne. Trochę przypomina brownie - z konsystencji. Trochę piernik - smak i aromat. Nawet mąż Trzaska stwierdził, że dobre. No i Szymek zjadł, a on się w uprzejmości nie bawi - ja niedobre to po prostu nie je.


Składniki:
  • 400g namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej białej fasoli
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki fruktozy
  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku


Wykonanie:
Najpierw lekko ubiłam dwa białka. Dodałam do nich ugotowaną fasolę i zblendowałam to na gładką masę. Dopiero wtedy dodałam wszystkie suche składniki, czyli proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, fruktozę i mleko w proszku. Wymieszałam tak by nie było grudek. Dwa pozostałe białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie porcjami dodałam do fasolowej masy. Przełożyłam do silikonowej formy i piekłam 30 minut w 180C.
P.S. Nie mam pojęcia co znaczy napis na tacy - jako, że taca służy do podawania jedzenia to liczę, że coś z tym tematem związanego.

8 komentarzy:

  1. A ja też mam w planach ciasto fasolkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam drugie nie dietowe - pycha. Przełożyłam ganache. Pycha do kwadratu. Nikt nie chciał uwierzyć, że to z fasoli :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga, Ile ja się naszukałam tego ciasta na MM... Prosiłam o namiary na forum ale bez odzewu. Nawet miło mi się zrobiło, że Ty też nie znalazłaś ;) A jeszcze milej,że wyczarowałaś własną wersję!!! pożyczam :))) efka1

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto z fasoli? jestes wielka! w życiu bym na to nie wpadła:) Dziekuje za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  5. witaminkaa - pyszne jest, często u nas gości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny pomysł, muszę spróbować:) wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł! Ciasto z fasoli to dla mnie nowość, a Twoje wygląda jak brownie! Musze je zrobić! :) Forma w kształcie serca rozkłada mnie totalnie :) A i jeszcze mam pytanie o fasolę, jak gotujesz? w tej samej wodzie z moczenia czy nie? Czytam o fasolce po bretońsku (będzie mój debiut) i już sama nie wiem jak zrobić :( jedni piszą o wzdęciach jak choćby tu www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,fasolka-po-bretonsku.php inni gotują fasolę w tej wodzie z moczenia (to ma działać jak wywar na żurek?) Twoja fasola z boczkiem jest z puszki http://trzaskiwkuchni.blogspot.co.uk/search/label/Fasola%20z%20boczkiem i nie wiem... a i jeszcze mi się przypomniało, a propos fruktozy, ostatnio koleżanka mi tłumaczyła, że fruktoza nie taka zdrowa jak o niej Montignac pisał, bo ponoć metabolizuje w wątrobie i źle działa na trzustkę? zdziwiłam się, bo przecież zalecana jest diabetykom! pozdrawiam, EwelinaT

    OdpowiedzUsuń