środa, 20 lipca 2011

Morelkowo wciąż...

Dziś ciąg dalszy morelek. Ale ciągle nie koniec tematu. Żeby za długo się nie rozpisywać - morele w syropie. Póki co na trzy sposoby.


Składniki (proporcje na 1kg owoców wypestkowanych)
  • 1 kg moreli dojrzałych, ale twarde
  • 60 dag cukru
  • 0.4l wody
  • cytryna 
  • goździki


Wykonanie:
Morele umyć, podzielić na połówki, wyjąć pestki.Ułożyć ściśle w słoiku. Z wody i cukru ugotować syrop. Gorącym syropem zalać owoce, dodać dodatki wedle uznania - plasterki cytryny, goździki. Zamknąć słoiki i pasteryzować 15 minut. 




5 komentarzy:

  1. przepysznie musza smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko! Właśnie okleiłam słoiki z morelami w syropie wg Twojego przepisu - i już mam ochotę je otworzyć i zjeść;)
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! :) Są pyszne, szczególnie w zimie.

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja ominęłam ten wpis? Cudne muszą być.

    OdpowiedzUsuń
  5. Karola, ja tak "kompotuję" większość owoców ;)

    OdpowiedzUsuń