Dziś ciąg dalszy morelek. Ale ciągle nie koniec tematu. Żeby za długo się nie rozpisywać - morele w syropie. Póki co na trzy sposoby.
Składniki (proporcje na 1kg owoców wypestkowanych)
- 1 kg moreli dojrzałych, ale twarde
- 60 dag cukru
- 0.4l wody
- cytryna
- goździki
Wykonanie:
Morele umyć, podzielić na połówki, wyjąć pestki.Ułożyć ściśle w słoiku. Z wody i cukru ugotować syrop. Gorącym syropem zalać owoce, dodać dodatki wedle uznania - plasterki cytryny, goździki. Zamknąć słoiki i pasteryzować 15 minut.
przepysznie musza smakować :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko! Właśnie okleiłam słoiki z morelami w syropie wg Twojego przepisu - i już mam ochotę je otworzyć i zjeść;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Super! :) Są pyszne, szczególnie w zimie.
OdpowiedzUsuńI ja ominęłam ten wpis? Cudne muszą być.
OdpowiedzUsuńKarola, ja tak "kompotuję" większość owoców ;)
OdpowiedzUsuń