wtorek, 19 lipca 2011

Trelki morelki

Czyli coś dla dzieci. Z myślą o Zuzce - postanowiłam dla niej też zamknąć odrobinę lata w słoiczku. - przecier morelkowy. Do deserów, ciastek, kisielków, jogurtów...

Składniki:
  • 1kg moreli
  • 50g cukru


Wykonanie:
Wybieramy ładne, dojrzałe i nieuszkodzone owoce, najlepiej z pewnego źródła. Myjemy dokładnie, osuszamy i usuwamy pestki. Na dno rondla wlewamy troszkę wody, żeby nie przypalić owoców i wkładamy na to morelki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malutkim gazie do czasu, aż morele będą bardzo miękkie. Miękkie owoce przecieramy przez gęste sito i leciutko dosładzamy. Mi wyszło 1.2l przecieru i dodałam 50g cukru (100g na 1litr przecieru). Gorącym przecierem napełnić słoiki i pasteryzować 20-30 minut.

Do akcji morelkowej :)



4 komentarze: