środa, 30 maja 2012

Nabity na butelkę

Danie, które od dawna chciałam spróbować zrobić. I w niedzielę w końcu zrobiłam. Drodzy państwo, oto kurczak pieczony na butelce piwa. 


Składniki:
  • kurczak 1,5-2 kg
  • 1/2 kostki masła
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 butelka piwa, wyszorowana, bez naklejek

Wykonanie:
Miękkie masło miksuje z przyprawami. Umytego kurczaka porządnie osuszam, nadziewam na butelkę, z której odlewam najpierw pół piwa, nie wypijać!!. Smaruję kurczaka całkiem grubą warstwą maślanego kremu i wkładam do lodówki na dobrą godzinę. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik góra-dół bez termoobiegu na 180C. Kurczaka wstawiam w naczynie żaroodporne i wkładam go do piekarnika. Piekę przez 1,5-2 godziny (w zależności od wagi, ale średnio godzinę na kg), polewam co 10 minut piwem i tłuszczykiem, który spłynął z kurczaka. Pyszne było i proste do zrobienia! 

17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki :D Ale rzeczywiście na mnie też zrobił :D

      Usuń
  2. co prawda ja nie "maślanię" kurczaka, tylko smaruje przyprawami. a całego nakłuwam w wielu miejscach żeby para z piwa się przedostawała przez niego i go nawilżała. ale to twoje masełko mnie kusi i następnym razem tak wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nakłuwałam, ale na pewno spróbuję. Chociaż i tak był soczysty :D

      Usuń
  3. Widziałam ten przepis już kilka razy, ale jakoś wciąż nie mogę się za niego zabrać. A tak pysznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  4. Też kiedyś się skusiłam na pana generała i był wyśmienity...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nareszcie! Produkcja wznowiona :D Bo cicho tu było ostatnio.
    Kurczaka popełniłam dawno, dawno temu. Chyba w butelce była woda... I nie bardzo się udał. Ale teraz - szanse wzrosły ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efka mam ciągle trochę młyn i nie mam kiedy pisać, ale już niebawem, niech no sesyja się zakończy :)

      Usuń
  6. Robi wrażenie taka kura :)))
    Moja wyglądała tak
    http://ja-kama-mama.blogspot.com/2011/11/w-roli-gownej-kura.html
    nie odlewałam piwa, bo i tak słabo wypływało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

    Serdecznie zapraszamy na casting !

    OdpowiedzUsuń
  8. Na prawdę polecam, sam miałem okazję robić. Był przepyszny. Na pewno nie jeszcze raz go wykonam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda kapitalnie, zwłaszcza jak się drapie pod pachami :)))) Musiał być pyszny i na pewno nie wysechł, jak to często z drobiem bywa. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń