Danie, które od dawna chciałam spróbować zrobić. I w niedzielę w końcu zrobiłam. Drodzy państwo, oto kurczak pieczony na butelce piwa.
Składniki:
- kurczak 1,5-2 kg
- 1/2 kostki masła
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 butelka piwa, wyszorowana, bez naklejek
Wykonanie:
Miękkie masło miksuje z przyprawami. Umytego kurczaka porządnie osuszam, nadziewam na butelkę, z której odlewam najpierw pół piwa, nie wypijać!!. Smaruję kurczaka całkiem grubą warstwą maślanego kremu i wkładam do lodówki na dobrą godzinę. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik góra-dół bez termoobiegu na 180C. Kurczaka wstawiam w naczynie żaroodporne i wkładam go do piekarnika. Piekę przez 1,5-2 godziny (w zależności od wagi, ale średnio godzinę na kg), polewam co 10 minut piwem i tłuszczykiem, który spłynął z kurczaka. Pyszne było i proste do zrobienia!
Wow, robi wrażenie
OdpowiedzUsuńDzięki :D Ale rzeczywiście na mnie też zrobił :D
Usuńco prawda ja nie "maślanię" kurczaka, tylko smaruje przyprawami. a całego nakłuwam w wielu miejscach żeby para z piwa się przedostawała przez niego i go nawilżała. ale to twoje masełko mnie kusi i następnym razem tak wypróbuje.
OdpowiedzUsuńNie nakłuwałam, ale na pewno spróbuję. Chociaż i tak był soczysty :D
UsuńWidziałam ten przepis już kilka razy, ale jakoś wciąż nie mogę się za niego zabrać. A tak pysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTeż kiedyś się skusiłam na pana generała i był wyśmienity...
OdpowiedzUsuń:) ja nie raz jeszcze się skuszę :)
UsuńNareszcie! Produkcja wznowiona :D Bo cicho tu było ostatnio.
OdpowiedzUsuńKurczaka popełniłam dawno, dawno temu. Chyba w butelce była woda... I nie bardzo się udał. Ale teraz - szanse wzrosły ;)
Efka mam ciągle trochę młyn i nie mam kiedy pisać, ale już niebawem, niech no sesyja się zakończy :)
UsuńRobi wrażenie taka kura :)))
OdpowiedzUsuńMoja wyglądała tak
http://ja-kama-mama.blogspot.com/2011/11/w-roli-gownej-kura.html
nie odlewałam piwa, bo i tak słabo wypływało :)
Kama widziałąm Twoją - cudna i pyszna na pewno :)
Usuńhttp://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy na casting !
Dziękuję bardzo za zaproszenie :)
UsuńNa prawdę polecam, sam miałem okazję robić. Był przepyszny. Na pewno nie jeszcze raz go wykonam.
OdpowiedzUsuńJa też Kuba nie raz, oj nie raz :)
UsuńWygląda kapitalnie, zwłaszcza jak się drapie pod pachami :)))) Musiał być pyszny i na pewno nie wysechł, jak to często z drobiem bywa. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuń