wtorek, 22 maja 2012

Kwiatuszki

Szybkie śniadanie, a do tego fioletowy dodatek w postaci szczypiorkowych kwiatuszków. Stały  wazoniku na parapecie i traciły główki w różnych potrawach. Najprostsza z nich to chyba jajka sadzone. Do tego pomidorki pachnące pomidorkiem. I szczypiorek w postaci łodyżek i kwiatków. Pycha śniadanie - składniki bez proporcji, bo każdy inne możliwości ma!


Składniki:
  • jajek ile kto zje
  • masło do smażenia
  • posiekany szczypiorek
  • kwiaty szczypiorku
  • pomidorki
  • listki bazylii
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Na patelni stopić masełko, wbić jajka. Przykryć na moment. Jak się ciut zetną posypać przyprawami, szczypiorkiem posiekanym. Wysmażać wedle gustu. Ja lubię ścięte białko i płynące żółtko. Na koniec na jajka i pokrojone pomidory sypnąć porządnie kwiatkami szczypiorku. 


Zjadać póki gorące. Najlepiej prosto z takiej wiekowej patelenki, moja ma pewnie tyle lat co ja i jak się wyprowadzałam z domu rodzinnego, to była jedyna rzecz jaką MUSIAŁAM zabrać.


Przy okazji wyciągnęłam konwerter do makro i zrobiłam szczypiorkowi małą sesję. Zapraszam TUTAJ do galerii, a tutaj próbka:

Oczywiście przepis dołączam do kwiatożercowatej akcji:


8 komentarzy:

  1. O proszę, szczypiorkowe też jemy? A mój usechł był :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie stał jako kwiatek :D A żeby nie umarł bezowocnie to zeżarłam ;) W niedzielę jadę po nowy bukiet do teściowej na działkę i dynie wyplewić :)

      Usuń
    2. Wzrosły? Bo u mnie nie wszystkie.

      Usuń
  2. Pysznosci, cudownosci!:) ...ze juz nie wspomne o Twoich fotkach;)
    Buzka:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fotogeniczny ten szczypiór:)
    Szczypiorku nie cierpię, ale jego kwiaty uwielbiam ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak letnio! aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie miałam kiedy odpisać na Wasze komentarze, dziękuję za każdy. Dzięki za komplementy :)

    OdpowiedzUsuń