sobota, 29 grudnia 2012

Z braku czasu

Oszczędzam ostatnio czas na wszystkim, nawet na gotowaniu. Widać to niestety po częstości wpisów na blogu, bo czasu również brak na robienie zdjęć, pisanie przepisów. Ale jeść trzeba. A bloga naprawdę lubię prowadzić, dla siebie samej, ale również dla wszystkich tych którzy tu trafiają.
Dzisiaj przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe. Wyszło tak dobrze, że Szymon stwierdził (po zjedzeniu czwartego kawałka), że właśnie takie ciasto chce na urodziny. 


Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • kostka masła extra
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 250g mąki
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać o nich chłodną czekoladę z masłem. Miksując dodawać partiami mąkę. Ciasto wlać do formy i piec jakieś 40 minut w 180C - do suchego patyczka.
Do tego kubas mleka albo gorąca herbata z cytryną, imbirem i miodem! 

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dekadenckie, pyszne ciasto :) Taka oszczędność nie jest zła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam słowo "dekadenckie" :D Dzięki :)

      Usuń
  3. I to jest przepis na który czekałam. Upiekę jutro dziewczynom nam Sylwestra, idą do dziadków więc w sama raz! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. No to cztero - piętrowy tort masz z głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, czekoladowa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobre ciasto :) jadłem ostatnio

    OdpowiedzUsuń