Naleciało mnie na kluski śląskie. Co prawda rodzinnie wolimy wszelkiej maści kopytka, ale w ramach odmiany stwierdziłam, że zrobię kluski z dziurką.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki (ja dałam ok. 1 kg)
- mąka ziemniaczana
- 1-2 jajka
- sól do smaku
Wykonanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Równo uklepać w garnku lub misce. Podzielić na 4 równe części (jak na zdjęciu). Wyjąć 1/4 ziemniaków, a w ich miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjęte wcześniej ziemniaki, 1-2 jajka (w zależności od ilości ziemniaków) i zagnieść wszystko na jednolitą masę.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej zrobić dziurkę. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody i gotować 2 minuty od wypłynięcia klusek. Podawać z sosem. U mnie był to kurczak w sosie tymiankowo-rozmarynowym. Przepis niebawem.
Ale mi narobilas smaka! I to przed samym obiadem! Aaaaa!:)))
OdpowiedzUsuńPozdrowiaski!:*
No to do garów :P :*
Usuń