środa, 23 października 2013

Śluski kląskie


Naleciało mnie na kluski śląskie. Co prawda rodzinnie wolimy wszelkiej maści kopytka, ale w ramach odmiany stwierdziłam, że zrobię kluski z dziurką. 

Składniki:
  • ugotowane ziemniaki (ja dałam ok. 1 kg)
  • mąka ziemniaczana
  • 1-2 jajka
  • sól do smaku               


Wykonanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Równo uklepać w garnku lub misce. Podzielić na 4 równe części (jak na zdjęciu). Wyjąć 1/4 ziemniaków, a w ich miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjęte wcześniej ziemniaki, 1-2 jajka (w zależności od ilości ziemniaków) i zagnieść wszystko na jednolitą masę. 



Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej zrobić dziurkę. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody i gotować 2 minuty od wypłynięcia klusek. Podawać z sosem. U mnie był to kurczak w sosie tymiankowo-rozmarynowym. Przepis niebawem.

2 komentarze: