Tym razem pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki mleczne. Idealne z dżemem, miodem albo po prostu z samym masłem. ja wcinałam z galaretką porzeczkową z zeszłego roku. Niebawem będę robiła nową to podam przepis.
Przepis na bułeczki podpatrzony tutaj.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 40 g masła
- 2 żółtka
- 500 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 17 g świeżych drożdży
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, dolać mleko i łyżkę cukru. Podgrzać delikatnie. Do ciepłego mleka dodać drożdże i odstawić na 10 minut. W tym czasie do miski miksera przesiać mąkę, dodać resztę cukru, sól i żółtka. Końcówką do wyrabiania ciasta wymieszać wszystkie składnik, dodać mleko i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 części, uformować z nich kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tudzież matą silikonową. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 1/2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i piec jakieś 20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Bardzo apetyczne bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :D Wyszły dobrze, bo mój syn 4 zjadł na sucho :D
UsuńMniam! Uwielbiam domowe bułeczki :) Ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
teenkitchen-blog.blogspot.com
Dzięki. Na pewno nie raz odwiedzę :)
UsuńWyglądają naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuńI takie są :D Polecam :)
OdpowiedzUsuńChce je jeść! Najlepiej jutro na śniadanie! :) Tylko czasu mi brak żeby je zrobić... ale nadrobię to na pewno bo przepis mi się podoba a bułeczki na zdjęciu prezentują się cudne :)
OdpowiedzUsuń