Jeszcze dwie wielkanocne pozycje: jajca faszerowane. Jakoś nie udało mi się uwiecznić głównych dań: żuru, nadziewanego schabu z pieczarkami i suszonymi pomidorami i kilku przystawek. Ale jajka jakoś mi podeszły pod obiektyw, więc podaję ingrediencje.
Jajka faszerowane z tuńczykiem i kawiorem
Składniki:
- jajka
- tuńczyk w sosie własnym
- kawior
- majonez
- koperek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić, wydłubać żółtka, rozetrzeć je na papkę, połączyć z tuńczykiem, majonezem i posiekanym drobno koperkiem. Proporcje wedle gustu i smaku. Doprawić. Nałożyć łyżeczką w miejsce żółtek. Ozdobić kawiorem - mi kolorystycznie bardziej podobał się czerwony.
Jajka faszerowane z mascarpone i szynką
Składniki:
- jajka
- mascarpone
- szynka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić, wydłubać żółtka, rozetrzeć je na papkę, połączyć z mascarpone, drobniutko pokrojoną szynką i posiekaną natką pietruszki. Doprawić. Nałożyć łyżeczką w miejsce żółtek.
Pięknie wyglądają. A o faszerowanych jajkach nie zawsze można tak powiedzieć.
OdpowiedzUsuńDzięki :) Miałam szprycą nakładać, ale czas gdzieś mi uciekał i się nie bawiłam ;)
OdpowiedzUsuń