wtorek, 3 maja 2011

Ale jaja

Jeszcze dwie wielkanocne pozycje: jajca faszerowane. Jakoś nie udało mi się uwiecznić głównych dań: żuru, nadziewanego schabu z pieczarkami i suszonymi pomidorami i kilku przystawek. Ale jajka jakoś mi podeszły pod obiektyw, więc podaję ingrediencje.


Jajka faszerowane z tuńczykiem i kawiorem

Składniki:
  • jajka
  • tuńczyk w sosie własnym
  • kawior
  • majonez 
  • koperek
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić, wydłubać żółtka, rozetrzeć je na papkę, połączyć z tuńczykiem, majonezem i posiekanym drobno koperkiem. Proporcje wedle gustu i smaku. Doprawić. Nałożyć łyżeczką w miejsce żółtek. Ozdobić kawiorem - mi kolorystycznie bardziej podobał się czerwony. 


Jajka faszerowane z mascarpone i szynką

Składniki:
  • jajka
  • mascarpone
  • szynka 
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić, wydłubać żółtka, rozetrzeć je na papkę, połączyć z mascarpone, drobniutko pokrojoną szynką i posiekaną natką pietruszki. Doprawić. Nałożyć łyżeczką w miejsce żółtek.

2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają. A o faszerowanych jajkach nie zawsze można tak powiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :) Miałam szprycą nakładać, ale czas gdzieś mi uciekał i się nie bawiłam ;)

    OdpowiedzUsuń