wtorek, 19 lipca 2011

Trele morele

U mnie czas przetworów. A u Was? Też kombinujecie w jakiej formie przechować owoce i warzywa? Ja na razie owocowe szaleństwo. Porzeczki, wiśnie, morele... To tak na pierwszy rzut. 
Na początek pyszna konfitura z moreli z prażonymi migdałami. 


Składniki:
  • 1kg wypestkowanych moreli
  • 1kg cukru żelującego
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek płatków migdałowych


Wykonanie:
Uprażyłam na suchej patelni płatki migdałowe na złoto. Trzeba ich pilnować i zdjąć z patelni, jak już będą złote, żeby się nie spaliły. 


Morele wypestkowałam, pokroiłam na dosyć drobne kawałki i wrzuciłam do gara. Zasypałam je cukrem żelującym, wcisnęłam sok z całej cytryny (bez pestek). Owoce z cukrem postawiłam na gazie, doprowadziłam do wrzenia ciągle mieszając i gotowałam 4 minuty nie przerywając mieszania. Po tym czasie wyłączyłam gaz, wsypałam uprażone płatki migdałowe i dokładnie wymieszałam. Gorące nałożyłam do wyparzonych słoików, szybko zakręciłam i postawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. 


Próbując zeżarłam pół słoika. Mniodzio!
Przepis dołączam do Kabamaigowej akcji ;)



5 komentarzy:

  1. Nie pogardziłabym takim słoiczkiem w prezencie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam taką raz i oczywiście przypaliłam płatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na konfiturę. Robiłam w ubiegłym roku truskawki oraz jeżyny z migdałami, ale moreli jeszcze nie. W tym roku dam sobie spokój, bo mam jeszcze zapasy z ubiegłego roku, to poczekam aż zjedzą, ale w przyszłym roku z chęcią skorzystam z pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie muszę narobić na prezenty w ładnych słoiczkach koniecznie!
    Karolina, ja też musiałam powybierać te takie bardziej brązowe ;)
    Avelina, ja wygrzebałam przepis w jakiejś pożółkłej gazecie, ale tam migdały były nieprażone, tylko blade takie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez jutro będę robić morelową:) Twoja wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń