piątek, 30 grudnia 2011

Poznańska nuta

Nie mam kompletnie nic wspólnego z Poznaniem, ani nie mam tam rodziny, ani nie byłam tam nawet (muszę kiedyś koniecznie nadrobić). Ale ostatnio chodziły i prześladowały mnie pyry z gzikiem. To ktoś w TV gotował, to na jakimś blogu gdzieś mignęło. Więc - co by już się nie męczyć - zrobiłam. Bez konkretnego przepisu - po swojemu. Szymon, czyli Pan-Nie-Lubię-Cebuli, wcinał jak szalony, jeszcze na drugi dzień pytał czy znów zrobimy "te pysniutkie ziemniaczki z tą pysniutką sałatką" (gzikiem znaczy). Nawet Zuzka wcinała, z surową cebulą, a co!


Składniki:
  • pyry (ile kto zje)
  • 250-300g twarogu
  • 300g śmietany kwaśnej
  • cebula
  • koperek - porządna garść
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Ja upiekłam ziemniaki w kominku, owinięte - każdy jeden - w folię aluminiową, włożone w żar, były gotowe w 20 minut. W misce wymieszałam podrobiony twaróg ze śmietaną, cebulą pokrojoną w kostkę, posiekanym koperkiem, doprawiłam solą i pieprzem. I tyle. Pyszne żarcie, minimum wysiłku. Nawet małżonek, który nie przepada za twarogiem ze śmietaną stwierdził, że myślał, że będzie gorzej, a jest naprawdę dobrze. Wiwat pyry!

9 komentarzy:

  1. Aga, ja Cię podziwiam za "minimum wysiłku" :)
    I dzieci będziesz mieć zdrowsze skoro wcinają cebulę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tę Poznańską potrawę. Pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domka to naprawdę minimum :) Lovelykate - ja już też ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W Poznaniu bywam często i kocham ich jedzenie, ale pyr z gzikiem jeszcze jakimś cudem nie próbowałam. Czas zakupić twaróg. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też zupełnie a poznańska, chociaż znam jedną osobę stamtąd.

    Aga wszystkiego dobrego dla Was wszystkich w NOwym Roku. No i żeby wreszcie udało nam się jakoś spotkać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie się spotkać! Najlepszości!

    OdpowiedzUsuń
  7. czosnek nie cebula i będą po bałkańsku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A pomysł całkiem niezły :D Dodać jeszcze ogóraska, kilka modyfikacji i tzatziki jak ta lala ;)

    OdpowiedzUsuń