niedziela, 1 stycznia 2012

Nowy Czekoladowy!

Witajcie w Nowym Roku! 
Postanowiłam, że pierwszy wpis w tym roku będzie słodki. Jak tylko zobaczyłam to brownie u Kabamaigi wiedziałam, że to będzie świetne wkroczenie w nowy rok. I tak też zrobiłam. Dziś całą rodzinką upiekliśmy ekstremalnie czekoladowe ciacho z pomarańczową nutą. Nawet mąż Trzaska pomagał - łupał orzechy. 
 

Jako, że w przepisie nie zmieniłam nic to pozwolę sobie przekopiować go na mojego bloga ze stukolorowej kuchni


Składniki:

Brownie:
  • 240g gorzkiej czekolady
  • 120g masła, w temperaturze pokojowej
  • 300g cukru
  • 5 małych jajek
  • 70g mąki pszennej
  • 70g gorzkiego kakao
  • 60g orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych (u mnie jedne i drugie)
  • skórka z 1/4 pomarańczy  
  • 2 szczypty soli

Polewa:
  • skórka z całej pomarańczy
  • 65 g masła
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru

Wykonanie:
Pomarańcze myjemy i wyparzamy.  Skórkę z 1/4 pomarańczy kroimy na drobną kostkę i suszymy w piekarniku w 160 stopniach przez kilka minut.  Uważamy, żeby nie przypalić.
Piekarnik nagrzać do 180st.C. Foremkę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić ze szczyptą soli w kąpieli wodnej. Masło ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. Kolejno wbijać jajka, cały czas miksując. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do masy maślano-jajecznej. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i solą, dodajemy posiekane orzechy i wysuszoną skórkę pomarańczową. Przelewamy ciasto do foremki. Formę uderzamy kilka razy o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok. 15-20 minut - upieczone jest jeszcze stosunkowo miękkie i trochę płynne. Kiedy ostygnie stanie się zwarte. 


Szykujemy polewę.  W garnuszku roztapiamy masło (65 g), cukier, kakao i wodę.  Dokładnie mieszamy.  Ciepłą polewą polewamy przestudzone brownie.  Na wierzch ścieramy skórkę z całej pomarańczy.


8 komentarzy:

  1. Cudowne brownie! Ale kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie zdjęcia!!!! I plan dla mnie na następny weekend!!!
    WSZYSTKIEGO DOBREGO DLA CIEBIE MOJA KOCHANA!!!! NIECH WAS DOBRO I ZDROWIE NIE OMIJA W TYM 2012ROKU!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ta radośc na zdjęciach jest cudna. tak jak i ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. radosne twarze,radosne i ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj za takie brownie wiele bym dała...:) Ale moje postanowienia noworczone nie obejmują takich zachcianek. Może kiedys:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Dusia :) Mnie też skusiło :D
    Viola Tobie też najlepszego !! :)
    Asieja, Monisia - bo gotowanie daje dzieciarni masę radości :D
    Burczymiwbrzuchu moje postanowienia też nie... już jutro wchodzimy na wyższy poziom wyrzeczeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze chcialam zrobić to ciasto ; )
    Przepis jest dobry ; )
    Dopiero zaczynam zabawe z blogowaneimgotowaniem
    cojapieke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie smaku czekolady i pomarańczy bądź skórki pomarańczowej to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń