Coś dla tych, którzy włączając piekarnik dostają wysypki i twierdzą, że każde ciasto wychodzi im z zakalcem. Tu nie ma pieczenia, nie ma zakalców, nie ma wymówek. Przepis znalazłam na Polska Gotuje. Wykorzystałam jednak sprawdzoną masę karpatkową z przepisu Mamy Ewy, o której pisałam już w ptysiowym wątku.
Składniki:
- 500ml mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy - najlepiej taki z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
- 3,5 łyżki mąki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła bądź margaryny
- 300-350g herbatników maślanych typu Pettit Beurre
- 200g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Robię masę karpatkową, czyli z pół litra chłodnego mleka odlewam 3/4 szklanki. Pozostałe mleko gotuję
z cukrami - zwykłym i waniliowym. Chłodne mleko mieszam z żółtkami i
mąkami - ziemniaczaną i pszenną. Dodaję mieszaninę
mleczno-mączno-żółtkową do gotującego się mleka i gotuję jeszcze przez
chwilę, aż masa zgęstnieje. Ma wyjść po prostu budyń. Gdy wystygnie
ucieram margarynę/masło i dodaję do niego porcjami masę budyniową.
Miksuję do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Gdy masa jest już gładka dodaję do niej wiórki kokosowe, odsypując najpierw 1/2 szklanki do dekoracji. Mieszam masę, aż wszystkie składniki się połączą.
W blasze (25x30, ja robiłam w 2 mniejszych) układam warstwę ciastek, na to wylewam warstwę masy, znów ciastka, znów masa... i tak do wyczerpania. Mi wyszło w jednym 4 w drugim 3 warstwy. Zakończyłam masą i posypałam ją warstwą wiórków. Ciacho spędziło noc w lodówce, żeby herbatniki zmiękły od masy. Na drugi dzień było do jedzenia.
Jedno ciacho grało rolę tortu urodzinowego Ani, a drugie obiektu pożądania męża Trzaski.
Chyba za duzo czasu spedzam w sieci, bo najpierw przeczytalam "Dla uczulonych na paczenie" ;)
OdpowiedzUsuńA ciacho na pewno pyszne - nie moze byc inaczej, skoro jest mocno kokosowe :)
A ja za mało chyba, bo byłam strasznie nie na czasie z tym paczeniem, ale szybko sama dostałam uczulenie na paczenie :P A na pieczenie nie mam, ale czasem lubię sobie ułatwić życie ;)
UsuńFajny sposób na coś szybkiego i słodkiego;)
OdpowiedzUsuńStanowczo ;) Szybko i prosto :)
UsuńFajne to-to. Zapisane!;-)
OdpowiedzUsuń