Niesamowicie szybkie i niesamowicie pyszne danie. Brokuł z czosnkiem i oliwą. Właściwie podałam już przepis. Pierwszy raz spróbowałam takiego brokuła, jak robiłam zapiekankę makaronową. Od razu podbił moje podniebienie.
Składniki:
- 1 brokuł świeży albo opakowanie mrożonego
- 5 ząbków czosnku
- 10 łyżek oliwy
- 1/2 papryczki chili świeżej albo 1 mała suszona peperoncino
Wykonanie:
Brokuła podzielić na różyczki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Peperoncino skruszyć w moździerzu. Brokuł gotować 6 minut. W tym czasie na oliwie usmażyć na złoto czosnek wraz z papryczką. Ugotowany brokuł wrzucić na patelnię z oliwą i czosnkiem i smażyć jeszcze przez chwilę.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania. Przepyszne połączenie.
Właśnie sobie przypomniałam, że brokuły to kwiatki, a że nie robiłam jeszcze w tym roku nic kwiatkowego to niechże ten przepis powędruje do Klubu Kwiatożerców u Pincake.
Uwielbiam brokuła w takiej postaci;)
OdpowiedzUsuńDziś znów jadłam :D Boski jest!
UsuńProstota siłą;) Ale jeszcze nadrobisz zaległości, prawda? :D
OdpowiedzUsuńO tak! Już szczypiorek cudnie kwitnie, już się kluje pomysł ;)
UsuńOj to prawda, ze to co proste jest najdoskonalsze:)
OdpowiedzUsuńAno :) A później ludzie dziwią się, że mamy czas na gotowanie i nie wierzą, że często to chwila ;)
UsuńPycha! Uwielbiam tak przyrzadzone brokuly ;)
OdpowiedzUsuńJa też Kachu. Wróciłam do Montiego. Dużo warzyw :D :P
UsuńBardzo lubię takie brokuły, super połączenie :)
OdpowiedzUsuńNawet moje dzieci lubią takiego brokuła ;)
UsuńTo prawda, brokuł tak przygotowany jest fantastyczny i wyrazisty.
OdpowiedzUsuń