środa, 11 lipca 2012

Porzeczka na ciasto

Reszta porzeczek leżała sobie w lodówce, Szymek męczył mnie o ciasto. Poszperałam na szybko i na blogu Agaty znalazłam szybkie ciasto i jak się okazało pyszne. 

 
Jako, że niewiele zmieniłam pozwalam sobie zaczerpnąć z oryginału: 


Składniki:
ciasto
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki masła (ja użyłam margaryny, bo okazało się, że masła mam ociupinkę)
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wierzch
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g porzeczek
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem, wymieszać. Dodać wcześniej stopione i ostudzone masło oraz mleko. Ciasto wyłożyć na foremkę (najlepiej zrobić to natłuszczonymi dłońmi). Spód piec przez 15 minut w temp. 180C. Ubić na sztywno pianę z cukrem. Wmieszać w nią owoce. Wyłożyć na podpieczone ciasto (ja nakładałam ręką i robiłam siakieś zawijasy tudzież dzioby). Ponownie wstawić do piekarnika, piec do momentu, gdy wierzch bezy stanie się ciemnozłoty.

15 komentarzy:

  1. świetne, ciekawe jakie inne owoce by u pasowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. małe :D jagody, maliny myślę.. jeżyny? U teściowej będą niedługo, upiekę :D

      Usuń
  2. Ale Ci wyszla bajerancka zlota powierzchnia :o
    Wyglada pysznie!:)
    Ok, porywam kawalek i spadam na powtorke odcinkow "Bones" :p
    Buzka!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na CSIajach jadłam ;) Bones moja funfela po fachu ;) Od gnatów i nieboszczyków w ogóle ;)

      Usuń
    2. Noooo...funfela jak fix! Odkad wiem czym sie palasz, czyli od dawna, nazywam Cie "polska Bones", nie wiedzialas?;)))

      Usuń
    3. Nie, ale fajnie ;) Tylko,że ja starsze kości niż Bones :D

      Usuń
  3. pianka na wierzchu wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga cudne. Mam porzeczki, mam margarynę (bo masła to nie mam wcale), ba, mam nawet jajka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiłam z tego co miałam :D Fartem miała 3 jajka - ostatnie :)

      Usuń
  5. Super! Ciasto, proste w wykonaniu a jaki efekt. Wow:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Masz rację - banalne :) Na pewno nie raz go zrobię jeszcze :)

      Usuń
  6. Wygląda obłędnie! Mam porzeczek 4 krzaczki, więc zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  7. to ciasto jest cudowne!! robi się w 5 min!! no i ten smak... genialne!
    pozdrawiam cieplutko :)
    agata

    OdpowiedzUsuń