Reszta porzeczek leżała sobie w lodówce, Szymek męczył mnie o ciasto. Poszperałam na szybko i na blogu Agaty znalazłam szybkie ciasto i jak się okazało pyszne.
Jako, że niewiele zmieniłam pozwalam sobie zaczerpnąć z oryginału:
Składniki:
ciasto
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki masła (ja użyłam margaryny, bo okazało się, że masła mam ociupinkę)
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wierzch
- 3 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g porzeczek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem, wymieszać. Dodać wcześniej stopione i ostudzone masło oraz mleko. Ciasto wyłożyć na foremkę (najlepiej zrobić to natłuszczonymi dłońmi). Spód piec przez 15 minut w temp. 180C. Ubić na sztywno pianę z cukrem. Wmieszać w nią owoce. Wyłożyć na podpieczone ciasto (ja nakładałam ręką i robiłam siakieś zawijasy tudzież dzioby). Ponownie wstawić do piekarnika, piec do momentu, gdy wierzch bezy stanie się ciemnozłoty.
świetne, ciekawe jakie inne owoce by u pasowały.
OdpowiedzUsuńmałe :D jagody, maliny myślę.. jeżyny? U teściowej będą niedługo, upiekę :D
UsuńAle Ci wyszla bajerancka zlota powierzchnia :o
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie!:)
Ok, porywam kawalek i spadam na powtorke odcinkow "Bones" :p
Buzka!:*
Ja na CSIajach jadłam ;) Bones moja funfela po fachu ;) Od gnatów i nieboszczyków w ogóle ;)
UsuńNoooo...funfela jak fix! Odkad wiem czym sie palasz, czyli od dawna, nazywam Cie "polska Bones", nie wiedzialas?;)))
UsuńNie, ale fajnie ;) Tylko,że ja starsze kości niż Bones :D
Usuńpianka na wierzchu wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńNakładałam ręką :)
UsuńAga cudne. Mam porzeczki, mam margarynę (bo masła to nie mam wcale), ba, mam nawet jajka.
OdpowiedzUsuńJa też robiłam z tego co miałam :D Fartem miała 3 jajka - ostatnie :)
UsuńSuper! Ciasto, proste w wykonaniu a jaki efekt. Wow:)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Masz rację - banalne :) Na pewno nie raz go zrobię jeszcze :)
UsuńWygląda obłędnie! Mam porzeczek 4 krzaczki, więc zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńRób koniecznie! Czekam na efekty :)
Usuńto ciasto jest cudowne!! robi się w 5 min!! no i ten smak... genialne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :)
agata