Nie udaje się nam wybrać ostatnimi czasy na regularne grzybobranie. Mąż Trzaska w tym roku tylko raz się wybrał do lasu, ale przywiózł mi całkiem fajne pół kosza grzybów.
Trochę maślaków, które zamarynowałam, kilka pięknych prawdziwków do suszenia, trochę zajączków, czerwonych kozaków i innych mniej szlachetnych, ale równie pysznych. Z nich zrobiłam sos, taki jaki jadłam u mojej prababci.
Składniki:
- 400g grzybów leśnych
- 2 średnie cebule
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu drobiowego
- koperek
- sól, pieprz do smaku
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- oliwa
- gęsta, kwaśna śmietana
- kasza gryczana z grzybami
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek posiekałam. Usmażyłam na złoto w rondlu. Grzyby oczyściłam, nie myłam. Pokroiłam w plasterki i dodałam do cebuli. Chwilę smażyłam, a następnie dodałam bulion, pokrojoną w talarki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiłam do smaku i dusiłam do miękkości jakieś 20-25 minut, w miarę potrzeby dolewałam wody. Na koniec zaprawiłam śmietaną i wsypałam posiekany koperek.
Świetny sos do mięsa, ale my zajadaliśmy się samym sosem z kaszą gryczaną. I tu tytułowy podwójny grzyb. Użyłam kaszy gryczanej firmy SYS. Ugotowana na sypko, z dodatkiem grzybów. Pyszna. A z sosem jak u prababci w ogóle wymiata!
świetne zbiory
OdpowiedzUsuńMąż się zasłużył :D
UsuńPiękne zbiory!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nie ostatnie w tym roku :)
UsuńChcę do lasu! Uwielbiam sosy grzybowe i susz...
OdpowiedzUsuńPiękne grzyby! Podobnym daniem raczyła mnie dość często moja babcia! Patrząc na Twoje zdjęcia czuję smak tego dania:) Miło.
OdpowiedzUsuńU mojej prababci sami na wakacjach biegaliśmy o lasu, po kurki i inne grzyby, żeby nam sos zrobiła :)
UsuńTalerz pełen smakowitości z sosem to musi być już rewelacja ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOby nie ostatnia w tym roku rewelacja :)
Usuńa u nas tylko pająków i pajęczyn urodzaj ... :(
OdpowiedzUsuńgrzybów niet
Ano bo to grzybne lasy muszą być. My kawał drogi jeździmy :)
UsuńZazdroszcze tych grzybow ;))
OdpowiedzUsuńMało mi, mało! :)
UsuńPrzyszlam tu bo zwabil mnie zapach grzybow! Mniammmm...pychocinka...:)
OdpowiedzUsuńA przy okazji...chcialabym Cie poinformowac, ze ze zostalas przeze mnie nominowana do The Versatile Blogger Award, szczegoly: http://emigrantkazmilosci.blogspot.it/2012/09/nominacje-versatile-blogger-award.html
Dzięki Kachu kochana :)
Usuń