Miało być dziś wytrawnie, ale pewna miłośniczka czekolady poprosiła, żeby dać ten przepis. Zaczęłam szukać czegoś "innego" z cukinią, bo u teściowej w ogrodzie obrodziło, a tylko my jesteśmy miłośnikami tego warzywnego owocka. I tak natknęłam się na ten przepis. Warto było, oj warto. Cudownie czekoladowe, wilgotne dzięki cukinii, z cudownie rozpływającymi się kawałkami czekolady. Polecam każdym kubkiem smakowym dla wszystkich lubiących czekoladowość.
Składniki:
- 250g mąki
- 60g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180g cukru
- 1/2 szklanki oliwy
- cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią najlepiej
- 2 łyżki mocnego espresso (lub łyżeczka kawy rozpuszczalnej)
- 3 duże jajka
- 350g startej na grubej tarce, nieobranej cukinii - moja była młoda i starłam całą - ze skórką i środkiem
- 100g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Piekarnik najlepiej rozgrzać od razu do 180C.
Mąkę, kakao, sodę, proszek i sól wymieszałam w jednej misce. W drugiej mikserem utarłam oliwę z cukrem, cukrem waniliowym i kawą. Później dodawałam do tego pojedynczo jajka. 2/3 mąki partiami wsypywałam do masy jajecznej i miksowałam, aż uzyskałam gładką masę. Do pozostałej 1/3 dodałam cukinię i posiekaną na dosyć drobne kawałki czekoladę i wymieszałam. Połączyłam dokładnie z pozostałym ciastem. Wylałem do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja 21x19cm). Piekłam 45 minut w 180C (do suchego patyczka).
robilam faktycznie pyszne.
OdpowiedzUsuńPo wystygnięciu było rozdanie do połowy placka, stanowczo pyszne ;)
UsuńUwielbiam cukiniowe. W sezonie robię nawet raz na tydzień ;)
OdpowiedzUsuńNo ja też chyba zacznę :)
UsuńJestem zdecydowanie czekoladolubna, ale nie wiem jak to jest z cukinią, bo nigdy jej nie próbowałam...czekoladowe ciasto to dobry cukiniowy debiut? ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry debiut! Próbuj!
UsuńPiecze się... ale pachnie w kuchni:)
OdpowiedzUsuń