Dziś jedno z moich ulubionych ciast. Przepis dostany od mojej kochanej Pani Profesor. Przetestowany przez nią niezliczoną ilość razy, przeze mnie zliczoną ilość razy, ale na pewno będę dążyć do niezliczoności. Ciasto kruchutkie, pyszne, nadaje się pod każde słodkie nadzionko - owocowe, serowe, dżemowe... Pewnie spróbuję je na wytrawną modłę przerobić, bo świetne pod tarty wszelkiej maści. Na gorąco i na zimno. W ogóle pycha! A do tego proste w wykonaniu jak drut.
Składniki - z tych proporcji wychodzi mi 2 tortownice małe o średnicy 20cm. W innych formach nie robiłam.
- 30 dkg mąki pszennej (krupczatki najlepiej) - 1,5 szklanki
- 10 dkg mąki ziemniaczanej - 2/3-3/4 szklanki
- 1 kostka margaryny
- 2 jaja
- 10 dkg cukru pudru - 2/3-3/4 szklanki
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce dowolne - u mnie teraz śliwki
Wykonanie:
Posiekałam wszystkie składniki, a później szybciutko je zagniotłam.1/3 ciasta włożyłam do zamrażalnika, bo później je starłam na owoce. Resztą od razu wyłożyłam formę. Jak się klei to można podsypać mąką. Ja pomogłam sobie smarując palce odrobiną oleju, żeby ciasto mi się do rąk nie przyklejało. Tak przygotowaną formę wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Śmiało można zrobić to dzień wcześniej. Na schłodzone ciasto położyłam śliwki, starłam zamarznięte ciasto i piekłam jakieś 40 minut w 180C.
Fajne na gorąco do lodów, na zimno do kawy. Za pierwszym razem schowałam jeden kawałek do zdjęć, bo ciasto poszło w 20 minut.
Prezentuje się bardzo, bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńŚniadanie przy kawie i takim cieście, mmm pychota! :)
OdpowiedzUsuńlubię takie kruche,maślane spody,a góra..jaka tylko się zamarzy:)owocowe,jednak najlepsze!
OdpowiedzUsuńm.
A jak chciałam zapytać jakiej wielkości forma jest najlepsza na taką ilość ciasta?
OdpowiedzUsuńze proste jak drut, ze pycha, ze cudnei wyglada tego odmowic mu nie mozna!
OdpowiedzUsuńAle pysznosci! Wlasnie szukalam po necie natchnienia na ciacho ze sliwkami...i chyba juz znalazlam;)
OdpowiedzUsuńBuziaczki!:*
Świetny spód na tartę! A u mnie jutro imprezka, więc wielkie dzięki :)
OdpowiedzUsuńAga jak zwykle pyszności u Ciebie i te fotki mistrzostwo! Talerzyki też masz śliczne! A skoro tak zachwalasz to ciasto, to koniecznie musze je wyprobowac. K.Bartkiewicz
OdpowiedzUsuń