Dzisiejszy wpis jest wynikiem zeszłorocznych wakacji na Roztoczu. Długi czas się zbierałam do upieczenia reczczoniaka. Jadłam go w pewnej zagrodzie koło Zwierzyńca. Był pyszny, chociaż porcja którą miałam na talerzu była nieco zdezelowana, ale to podobno dlatego, że dopiero z pieca wyjęta. Mój reczczoniak po wyjęciu z piekarnika kroił się doskonale, a jednocześnie nie był suchy. Świetny ze zsiadłym mlekiem, dzieciaki wcinały ze śmietaną. Żałuję, że dopiero teraz się zebrałam do tej potrawy. Na pewno będzie częściej gościć na moim stole.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1/2 kg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka majeranku, następnym razem na pewno dodam mięty
Wykonanie:
Ugotowane kartofle i twaróg rozdrobnić widelcem - niezbyt dokładnie - wymieszać z kaszą i doprawić do smaku. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Dodać do ziemniaków, kaszy i sera i wymieszać. Formę do pieczenia nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja posypałam na wierzch jeszcze odrobiną bułki co utworzyło chrupiącą skórkę. Wyłożyć do niej masę. Zapiekać przez godzinę w 180C.
Podawać ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub śmietaną.
Aga to jak będziesz robić następnym razem, to ja się wpraszam
OdpowiedzUsuńMyślę Karolina, że możesz się niebawem szykować :)
UsuńOK. Telefon masz jakby co.
UsuńReczczoniak - wow, pierwszy raz słyszę taką nazwę.
OdpowiedzUsuńA że uwielbiam wszelakie nowości - na pewno spróbuję. :)
Polecam wielce :)
Usuńdla mnie sa to smaki kompletnie nieznane wiec tym bardziej chętnie go wypróbuje.
OdpowiedzUsuńMoja prababcia robiła takie kaszaki w cieście, też z okolic Biłgoraja była. Ale reczczoniaka jadłam pierwszy raz w wakacje :)
Usuńto koniecznie do przetestowania danie!
OdpowiedzUsuńtylko prosze powiedz "1/2 ugotowanej na sypko kaszy gryczanej"
chodzi o pół kilograma kaszy tak?
Jasne że tak :D
UsuńPoprawione ;) Smacznego!!!
UsuńDzięki!!!
UsuńZdarza mi się taki jeść bo mama mojej koleżanki piecze. Ze śmietaną pyszotka:)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :) Jestem z Zamościa i najlepsze są jeszcze przysmażone i podane właśnie ze śmietaną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Swietny przepis, serdecznie wszysktim polecam! :)
OdpowiedzUsuńFajne to to...;) Pierwszy raz slysze i widze to cudo i stwierdzam, ze wyglada pysznie!:)
OdpowiedzUsuńBuziale dla calej brygadki!:*
sam a nazwa już fajna , Agnieszko naj naj na świąteczny czas życzę
OdpowiedzUsuńDla Ciebie też najlepszości wszelkich!
UsuńPytanie laika - na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis? Dopiero kompletuję swoje kuchenne przybory i "na oko" nie potrafię ocenić, a przepis godzien wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńNiestety jest to piróg biłgorajski i nie gotuje się ziemniaków w mundurkach. W dniu 28 września 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze: "Pieróg (Piróg) Biłgorajski" (woj. lubelskie). Proszę nie publikować przepisu pod inną nazwą, bo ktos może Panią podać do sądu o to.
OdpowiedzUsuńA to kurka dziwne - bo Roztocze znam od dziecka i od 40-tu lat wszyscy mówią na to Reczczoniak. W zagrodzie Guciów też jest sprzedawany jako Reczczoniak. Uznajmy, że ten piróg to nazwa wymyślona przez niedorozwiniętego urzędnika. Coś w stylu "ślimak jest rybą"
Usuńnazwa pieróg reczczany oraz reczczaniak jest uzywana i obie są poprawne
OdpowiedzUsuń40 yrs old Nuclear Power Engineer Valery Marlor, hailing from Cottam enjoys watching movies like My Gun is Quick and scrapbook. Took a trip to Harar Jugol and drives a Ferrari 410 Sport. Standardowe miejsce
OdpowiedzUsuńBrak mi więcej informacji jak to się je. Czy to danie obiadowe? Czy to przekąska? Czy jeszcze coś innego?
OdpowiedzUsuń