Niedziela pod znakiem moich ukochanych smaków. Rukola, wołowina, suszone pomidory, a do tego "konfitura" z czerwonej cebuli. Danie w 15 minut (może chwilę dłużej ze względu na konfiturę, ale tą można zrobić wcześniej na zapas), zdrowe i jak dla mnie genialne w smaku. Składniki podam na 2 dorosłe osoby.
Składniki na "konfiturę" z czerwonej cebuli:
- 2 czerwone cebule
- łyżka octu czerwonego winnego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka sosu sojowego
- szczypta soli
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżka masła
- łyżka oliwy
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w półtalarki, posoliłam i pozwoliłam jej nieco zmięknąć. W rondelku rozgrzałam oliwę z masłem. Dodałam cebulę i resztę składników. Zamieszałam i dusiłam pod przykryciem mieszając dosyć często. Im dłużej duszona tym lepiej, wtedy wydobywa się cała słodycz i aromat cebuli.
Składniki:
- 2 garści rukoli
- 4 plastry polędwicy wołowej
- 8 suszonych pomidorów w oliwie
- "konfitura" z czerwonej cebuli
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- oliwa i cytryna do podania
Wykonanie:
Wołowinę lekko rozbiłam ręką i smażyłam przez 3 minuty na jednej stronie (bez przypraw). Dopiero po przewróceniu na drugą stronę przyprawiłam solą i pieprzem i smażyłam kolejne 3 minuty. Ja lubię średnio wysmażoną wołowinę, jeszcze różową w środku. Tak usmażone mięso odstawiłam na kilka minut, a następnie pokroiłam w paski. Na talerzu ułożyłam rukolę, na tym mięso, na tym konfiturę. Całość skropiłam oliwą, sokiem z cytryny i obłożyłam pomidorami pokrojonymi na dosyć drobne kawałki.
Aga ja to się kiedyś wproszę do Ciebie na taki obiad. Zdecydowanie. A na deser poproszę wtedy creme b. :)
OdpowiedzUsuńW końcu trzeba przestać się zapraszać, ino trzeba się skutecznie zgadać ;)
Usuńmiodzio! konfitura mnie zaintrygowała i już wiem co będę jutro jadła na obiad! dzięki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli :) Na pewno wypróbuję z wołowiną i rukolą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Fajne danie, śliczne zdjęcia. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńJak z obrazka :) polecam jako genialny pomysł na obiad. Już raz zrobilam na obiad mojej rodzinie i wszystkim bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuń