niedziela, 7 kwietnia 2013

Zestaw idealny

Niedziela pod znakiem moich ukochanych smaków. Rukola, wołowina, suszone pomidory, a do tego "konfitura" z czerwonej cebuli. Danie w 15 minut (może chwilę dłużej ze względu na konfiturę, ale tą można zrobić wcześniej na zapas), zdrowe i jak dla mnie genialne w smaku. Składniki podam na 2 dorosłe osoby.


Składniki na "konfiturę" z czerwonej cebuli:
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka octu czerwonego winnego
  • łyżka octu balsamicznego 
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy

Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w półtalarki, posoliłam i pozwoliłam jej nieco zmięknąć. W rondelku rozgrzałam oliwę z masłem. Dodałam cebulę i resztę składników. Zamieszałam i dusiłam pod przykryciem mieszając dosyć często. Im dłużej duszona tym lepiej, wtedy wydobywa się cała słodycz i aromat cebuli.


Składniki:
  • 2 garści rukoli
  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • "konfitura" z czerwonej cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • oliwa i cytryna do podania



Wykonanie:
Wołowinę lekko rozbiłam ręką i smażyłam przez 3 minuty na jednej stronie (bez przypraw). Dopiero po przewróceniu na drugą stronę przyprawiłam solą i pieprzem i smażyłam kolejne 3 minuty. Ja lubię średnio wysmażoną wołowinę, jeszcze różową w środku. Tak usmażone mięso odstawiłam na kilka minut, a następnie pokroiłam w paski. Na talerzu ułożyłam rukolę, na tym mięso, na tym konfiturę. Całość skropiłam oliwą, sokiem z cytryny i obłożyłam pomidorami pokrojonymi na dosyć drobne kawałki.  

6 komentarzy:

  1. Aga ja to się kiedyś wproszę do Ciebie na taki obiad. Zdecydowanie. A na deser poproszę wtedy creme b. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu trzeba przestać się zapraszać, ino trzeba się skutecznie zgadać ;)

      Usuń
  2. miodzio! konfitura mnie zaintrygowała i już wiem co będę jutro jadła na obiad! dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli :) Na pewno wypróbuję z wołowiną i rukolą.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne danie, śliczne zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z obrazka :) polecam jako genialny pomysł na obiad. Już raz zrobilam na obiad mojej rodzinie i wszystkim bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń