środa, 2 października 2013

Sezamki

Szybki, a nawet bardzo szybki sposób na słodkość. A dla wielbicieli sezamków niebo w gębie!



Składniki:
  • 100 g sezamu
  • 100 g brązowego cukru 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:
Przygotować sobie zawczasu dwa arkusze papieru do pieczenia albo matę silikonową odporną na wysokie temperatury.
Sezam uprażyć na złoto na suchej patelni, często mieszając, bo lubi wykorzystać chwilę nieuwagi i się spalić. W rondlu z grubym dnem roztopić cukier z łyżką wody również mieszając cały czas. Gdy będzie już płynny dodać łyżkę miodu, wymieszać, wsypać sezam i dokładnie wszystko połączyć. Szybko przełożyć masę na jeden arkusz papieru do pieczenia lub (jak ja) jedną połowę maty silikonowej. Drugim arkuszem papieru lub drugą połową maty przykryć masę i wałkiem rozwałkować wszystko na cienki, ok. 0,5 cm (albo i cieńszy) placek. Jeszcze ciepłe odkleić od papieru/maty i pokroić na dowolne kształty.

1 komentarz:

  1. Świetne:) uwielbiam sezamki, jednak jem je bardzo rzadko ... w sumie to nie wiem czemu?:) buziaki

    OdpowiedzUsuń