Ostatnio robiłam pierwszą w życiu piżamową imprezę dla dzieci. Było świetnie. Z tej okazji na deser piżamowy zrobiłam szarlotkę. Zainspirowana przepisem Pani Bożeny Sikoń zastąpiłam rabarbar (bo na niego nie pora) smażonymi jabłkami. Wyszło przepysznie.
Składniki:
300 g margaryny (użyłam Kasi)
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
szczypta soli
5 żółtek
2 łyżki kakao
smażone jabłka
5 żółtek
2 łyżki kakao
smażone jabłka
cynamon - wedle gustu do posypania
Beza:
Beza:
5 białek
250 g cukru
250 g cukru
Z miłą chęcią wpadłabym do Ciebie na kawę i kawałek tego pysznego ciacha :)
OdpowiedzUsuńMów kiedy :)
UsuńWygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńDwa dni temu widziałam pierwszy rabarbar w sklepie. Już się nie mogę doczekać, aż znów zagości w mojej kuchni :)
Wspaniała szarlotka, super wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Prezentuje się przepysznie i na pewno tak smakuje, bo szarlotka to królowa wa wszelkich ciast!!!!
OdpowiedzUsuńniamniamniamniamniam
OdpowiedzUsuńKiedy kolejny przepis?
OdpowiedzUsuńJaka wielkość tortownicy?
OdpowiedzUsuń