czwartek, 10 kwietnia 2014

Szarlotka jak chmurka

Ostatnio robiłam pierwszą w życiu piżamową imprezę dla dzieci. Było świetnie. Z tej okazji na deser piżamowy zrobiłam szarlotkę. Zainspirowana przepisem Pani Bożeny Sikoń zastąpiłam rabarbar (bo na niego nie pora) smażonymi jabłkami. Wyszło przepysznie. 


  
Składniki:
300 g margaryny (użyłam Kasi)
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
szczypta soli
5 żółtek
2 łyżki kakao
smażone jabłka 
cynamon - wedle gustu do posypania
Beza:
5 białek
250 g cukru
 
 
 
Wykonanie:
Margarynę stopić w rondlu i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wsypać do przestudzonej margaryny i wymieszać drewnianą łyżką. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do margaryny i mąki. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Do mniejszej dodać kakao i dobrze zagnieść. Obydwie porcje ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika do czasu, aż bardzo mocno stwardnieje. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć do tortownicy jasne ciasto (zostawić odrobinę). Na to zetrzeć ciasto kakaowe. Podpiec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170C. 
 
 
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. 
Białka i cukier zmiksować na sztywną bezę. Wyłożyć na jabłka (najlepiej ręką, bo można sobie poszaleć z formą). Piec 40 minut w 170C. 


8 komentarzy:

  1. Z miłą chęcią wpadłabym do Ciebie na kawę i kawałek tego pysznego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie :)
    Dwa dni temu widziałam pierwszy rabarbar w sklepie. Już się nie mogę doczekać, aż znów zagości w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała szarlotka, super wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się przepysznie i na pewno tak smakuje, bo szarlotka to królowa wa wszelkich ciast!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka wielkość tortownicy?

    OdpowiedzUsuń