czwartek, 14 lipca 2011

Gniazdko na śniadanie

Szybkie śniadanie dla miłośników szpinaku. Jako, że należę do nich to staram się zawsze mieć żelazny zapas zamrożonego szpinaku. Najlepiej swojego i najlepiej nie w postaci papki. A wtedy, jak tylko przychodzi mi ochota, sięgam po niego i w niecałe 10 minut mam pycha śniadanko.

Składniki:
  • 200g szpinaku świeżego bądź mrożonego
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • kropelka oliwy

Wykonanie:
Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć na niej delikatnie ząbek czosnku. Jak będzie złoty to dorzucić do niego szpinak i lekko osolić. Chwilę podsmażyć. Uformować ze szpinaku gniazdko i wbić w nie jajko, posolić, popieprzyć. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie płynne. I tyle. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne śniadanko :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ,ale to bardzo smaczne! Uwielbiam szpinak. Agnieszko pozdrów ode mnie Lublin, bo w nim spędziłam 5 cudownych lat mojego życia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to już wiem co zjemy z M. na śniadanie we weekend ^^ (jutro pójdę kupię szpinak)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słusznie prawicie - szpinak rzecz dobra :) Ewa pozdrowiony Lublin ;) Studiowałaś tu jak mniemam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co prawda nie moja uczelnia, ale mam do niej olbrzymi sentyment ;)

    OdpowiedzUsuń