środa, 29 sierpnia 2012

Od nadmiaru

Miało być dziś wytrawnie, ale pewna miłośniczka czekolady poprosiła, żeby dać ten przepis. Zaczęłam szukać czegoś "innego" z cukinią, bo u teściowej w ogrodzie obrodziło, a tylko my jesteśmy miłośnikami tego warzywnego owocka. I tak natknęłam się na ten przepis. Warto było, oj warto. Cudownie czekoladowe, wilgotne dzięki cukinii, z cudownie rozpływającymi się kawałkami czekolady. Polecam każdym kubkiem smakowym dla wszystkich lubiących czekoladowość. 


Składniki:
  • 250g mąki
  • 60g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 180g cukru
  • 1/2 szklanki oliwy
  • cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią najlepiej
  • 2 łyżki mocnego espresso (lub łyżeczka kawy rozpuszczalnej)
  • 3 duże jajka
  • 350g startej na grubej tarce, nieobranej cukinii - moja była młoda i starłam całą - ze skórką i środkiem
  • 100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Piekarnik najlepiej rozgrzać od razu do 180C. 
Mąkę, kakao, sodę, proszek i sól wymieszałam w jednej misce. W drugiej mikserem utarłam oliwę z cukrem, cukrem waniliowym i kawą. Później dodawałam do tego pojedynczo jajka. 2/3 mąki partiami wsypywałam do masy jajecznej i miksowałam, aż uzyskałam gładką masę. Do pozostałej 1/3 dodałam cukinię i posiekaną na dosyć drobne kawałki czekoladę i wymieszałam. Połączyłam dokładnie z pozostałym ciastem. Wylałem do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja 21x19cm). Piekłam 45 minut w 180C (do suchego patyczka).

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Po wystygnięciu było rozdanie do połowy placka, stanowczo pyszne ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam cukiniowe. W sezonie robię nawet raz na tydzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zdecydowanie czekoladolubna, ale nie wiem jak to jest z cukinią, bo nigdy jej nie próbowałam...czekoladowe ciasto to dobry cukiniowy debiut? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piecze się... ale pachnie w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń